Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Scarlet Thread: Psykedeelisiä Joutsenlauluja

Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten (0 kommenttia)
scarlet.jpgSanotaanpa pari sanaa tästä suomiprogelevystä, joka on koristanut hyllyä jo jonkin aikaa cd-r-muotoisena omakustanteena/promona, mutta jonka italialainen Mellow Records on juuri julkaissut laajemman yleisön tietoisuuteen (ainakin levymerkin nettisivujen mukaan levyn pitäisi olla ulkona, toivottavasti tätä kohta saa myös kaupoista). Levy on äänitetty keväällä 2002, joten jälleen kerran voisi hieman moittia Mellow:ta hitaasta julkaisutahdista.

Scarlet Thread on kotoisin Oulusta ja se on kitaristi Jani Timoniemen johtama poppoo, joka soittaa instrumentaalista progea. Ote on varsin sinfooninen, mutta musiikissa on paljon myös folkkiin viittaavia melodiakulkuja. Myöskin viulun runsas käyttö ja akustiset kitarat ja mandoliinit vievät mietteitä siihen suuntaan. Yhtyeessä on myös huilisti, mutta hänen roolinsa jää melko minimaaliseksi. Bändin musiikki ei ole mitään yltiöpäistä soittotaidon esittelyä ja proge-progea, vaan biisit rullaavat eteenpäin varsin vaivattomasti. Sävellykset ovat suhteellisen yksinkertaisen oloisia, mutta musiikin luoma lämpöinen tunnelma onkin tärkeämpää kuin kimurantit sävelkuviot. Levyn kansikuvan tunturimaisema mäntyineen ja jokineen kuvastaakin hyvin levyn sisältöä, on tämä jotenkin niin suomalaista (Mellow:n painoksessa on tosin eri kansi, mutta aihe on samantapainen, siinä on näkymä jostain tunturijärven rannalta, jossa rannalla makaa nurin käännetty vene). Levyn biiseistä "Pimeässä Pohjolassa" olikin mukana taannoin ilmestyneellä Kalevala-boxilla. Biisi onkin varsin edustava otos levyllä kuultavasta musiikista. Mihinkähän tätä vertaisin? En oikein keksi, heitetään ilmaan vaikka semmoiset nimet kuin Kaamos, Kebnekajse ja Anssi Tikanmäki ;-) Siis tiettyjä elementtejä heiltä kaikilta, vaikkei Scarlet Thread kuulosta suoranaisesti heistä keltään ;-)

Kaikenkaikkiaan varsin miellyttävä levy. Diggaan erityisesti levyn soundimaailmasta ja rumpalin napakan rullaavasta tatsista, siinä on jotain Ronnie Österbergmäistä kepeyttä. Jos jotain pientä moitetta tohtisin esittää, niin viulistin tulkintaan olisin kaivannut aavistuksen verran lisää tunteen paloa ;-)

Jani Timoniemi: kitara, basso
Panu Koskela: rummut
Anni Pesälä: huilu
Eini Pesälä: viulu

sekä vieraina:
Jukka Jokikokko: basso (kahdessa biisissä)
Timo Kuukasjärvi: hammond


(Mellow Records MMP 448)


Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |