zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Ei missään nimessä Rush niin tuntematon 80-(90)-luvulla Suomessa ollut kuin mitä Harmaa (ehkä tosin retorisessa kärjistyksessään) väittää.Jopa musiikkilehdet antoivat hyviä arvioita koko bändin 80-luvun tuotannosta (toisin kuin esim. Marillionin:) ja kyllä bändillä aika lailla ystäviä oli.
Itse varmaankin edustan täällä ikäloppua ikäluokkaa, mutta voin myös omalta osaltani vakuuttaa, että 80-luvun alkupuolella omassa lukiossani Rushia kuuntelivat kohtalaisen monet. ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Itse odotan uutta tupakkalakia ihan siksi, ettei tarvitse joka krapulaisen kulttuurikapakki-illan jälkeen pistää vaatteita narulle päiväksi.Ja aamuinen päänsärkykin sen jälkeen ehkäpä vähenee.
Toisaalta on pakko myöntää, että tähän asti hyvin monet mielenkiintoiset ihmiset ovat polttaneet tupakkaa ja heidän karismansa on vetänyt (meitä savuttomiakin) ahkerasti tupakkipuolelle, mutta miten käynee kesästä 2007 lähtien...
Ymmärrän kyllä tupakoivaakin "puoluetta", onhan tämä nykyinen yhteiskunta jossain määrin poroporvarillisen ylipuleerattu. ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Kiinnostava keskustelunavaus. Aseteollisuuteen voi varmaan ainakin teoriassa yrittää vaikuttaa, mutta kuitenkin näkisin pasifistien kannalta tehokkaimpana argumenttina sen, ettei kansallisuus ole kovin hyvä filosofinen peruste tappamiselle/viholliskuvien rakentamiselle.Aikoinaan Suomessakin maakunnalliset heimot tappelivat keskenään, mutta jos tänä päivänä joku yrittäisi kasata heimoaatteen ympärille armeijaa, häntä luultavasti pidettäisiin mielisairaana.
Tämän päivän pitkälle yhdentyneet ja keskinäisriippuvaiset Euroopan maat alkavat olla lähellä vastaavaa postmilitaristista tilaa.
Tietenkin olemassaolevaa todellisuutta pragmatistisesti tarkastelevat pitävät varmaan vielä pitkään asevelvollisuuksia ja armeijoita tarpeellisina. ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Doc, näkyykö "psyykkinen jäntevyys" päälle?Kokemukseni armeijaa välttelevästä kansanosasta osoittaa pikemminkin, että kyseessä on yleisesti ottaen yleistyksiä pakeneva ja diversiteettiä täynnä oleva porukka.
Sen verran teesissäsi on kyllä todentuntuistakin, että keskiverto nuori mies, ei-järin-intellektuelli, mutta mahdollisesti hyvinkin fyysisesti jäntevä, valitsee kyllä lähes 100%:sella tendenssinomaisuudella armeijan.
Harmi vaan, että siellä syötetään munkkeja. Onneksi "maanpuolustus" ei kuitenkaan enää riipu miesten vaan aselajien fyysisestä jäntevyydestä, jos niistäkään.
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Olinkohan minä se "keskityhmä provoilija", joka meni sanomaan, että "vain keskityhmät käyvät armeijan" (siteeraus nimimerkiltä Lerxst).En ihan noin tarkoittanut, voihan siellä olla joukossa vaikka mitä suuria, vakaumuksellisia ja jänteviä intellektuellejakin. Ja varmasti kasapäin ryhdikkäitä ja nk. tavallisia nuoria miehiäkin.
Teesini meni kai vain niin, että fyysisesti jäntevät ja ei hirveästi lukuhommiin panostaneet tyypit käyvät lähes 100%:n armeijan - kai se syvällisesti vastaa heidän identiteettirakennustyöstään kumpuaviin metafyysisiin tarpeisiinsa.
Tai sitten se on vain konservatiivinen maan tapa ja jos ei ole järin harjaantunut kyseenalaistelemaan 18 ikävuoteen mennessä, niin...
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Totta Yeti, tähdätkäämme "metafyysiseen suvaitsevaisuuteen"!Vanhoja kliseitä ja kuluneita rooleja on kumminkin hyvä ravistella, puolin sun toisin.Tuo "metafyysinen" ehkä oli tosiaan tähän turhan korkealentoinen sana, tarjoitin vain, että nuokin valinnat heijastavat meidän syvimmissä kerroksissa (ja "fysiikan" tuolla puolen) olevia tarpeitamme: itsetunto, kuva itsestä ja toivottu kuvamme maailman silmissä, halu kuulua hyväksytysti ryhmään jne.
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Linkola on kyllä "messianistisista maailmanparannuskirjailijoistamme" se legendaarisin, puutteineenkin. Ja sanotaan hänestä mitä tahansa osin ansaittuakin pahaa, niin vihreän ajattelun edelläkävijänä ja mm. ornitologian saralla hänen panoksensa on kiistaton.Näitähän on kuitenkin muitakin: Heidi Liehu feminismin puolella, Erno Paasilinna on vasemmiston yrmy "Linkola", Paavo Haavikko (vaikka hänen aatteelleen minulla ei ole nimeä...). ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Minusta väite, että Linkola olisi antihumanisti, on vain osatotuus. Esim. tuossa Alénin Linkolan soutaja-opuksessa paljastuu, että Penalla on kuin onkin myös empaattiset hetkensä ja havainto hänen orastavasta pehmenemisestäänkin lienee oikea. Tuskin hän kuitenkaan ihan "mainstream maniksi" ehtii muuntautua...
Kyllä Linkola varmaan myös ajoittain kantaa tai on ainakin kantavinaan huolta ihmiselämän laadusta. ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Pahus sentään, nyt löytyi peräti Turun musiikkikirjastosta vanhaa kunnon Fishin aikaista Marillionia 9 minulle ennestään tuntemattoman biisin verran aivan "out of the blue"!En tiennytkään (olin välillä tästä Marillion-jutusta vähän ulkona), että 1998 on julkaistu uusi tuplalevyversio Clutching and Strawsista! Tämä levyke sisältää tosiaan 9 aiemmin julkaisematonta (joskin soundillisesti hieman heikkotasoista) ja studiossa puleerattua biisiä Marillionin viimeisiltä ajoilta...
Ehkä vihkiytyneimmille Marillion-friikeille tämä on "so last season"-uutinen, mutta laitoin nyt tänne siltä varalta, ettei joku tiennyt.
Suuri uutinen ei sen sijaan liene, että näissäkin hieman viimeistelemättömissä raidoissa on SE tietty nimenomaan Fishin aikaiselle Marillionille ominainen taika, fiilis ja voima...
Tai ehkä olen vain vanha ja sentimentaaliseen nostalgiaan taipuvainen! ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Oma ranking-listani Fishin aikaisista on hiukan erinäköinen:1. Script for jester's tear (ensikosketukseni Marillioniin keväällä -86, ykkössija voi selittyä myös sillä, että aika oli minulle vähän surullinen. Joka tapauksessa jysähti tuolloin kuin miljoona volttia. "Syväjäädytetty Genesis" olikin alkuperäistä G:tä vahvempi elämys! 6 tasaisen hyvää kappaletta.)
2. Misplaced childhood (varsin vahvaa kamaa alusta loppuun ilman floppeja tai hurjia huipentumia)
3. ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Tämän suuren "Progerenessanssi - regressiota vai progressiota"-teemakevääni kunniaksi oli tällä viikolla kuuntelussa Bouillabaisse (The best of Fish)-tupla vuodelta 2005.Tuomioni on kyllä selvä: Periaatteessa täynnä ihan OK sävellyksiä, mutta se kuuluisa JOKIN puuttuu järjestelmällisesti. Muistan vaasalaisen kaverini, joka opiskeli 90-luvun alussa filosofiaa Turun yliopistossa asuen Varissuon lähiössä ja luonnehti asumista siellä "kuin eläisi koko ajan kondomi päällä":)
Sanoisin tätä mukaillen, että Fishin soolotuotanto tuntuu olevan kuin vanhaa Marillionia "kondomi päällä"...
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Tuossa kun Rushista keskusteltiin, alkoi vanhan muisti palailla pätkittäin...Tuli kuriositeettina mieleen tämmöinen todella sokerinen popprogebändi 80-luvun alusta, niin ikään Kanadasta, nimeltään SAGA!
Mahtaako kukaan täällä muistaa?
En mitenkään arvaile, miltä voisi kuulostaa nykykuulijasta enkä tiedä onko edes CD:nä saatavissa, mutta jonkinlaista undergroundsuosiota nautti ainakin Turun seudulla 80-luvun alussa (jopa naiset saattoivat suostua kuuntelemaan!)
No joo, tämä nyt ei ehkä ollut vakavastiotettava vinkki...
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Kovasti kiitoksia nimimerkeille Kissamies ja DragonSlayer - ilman teidän suosituksianne en olisi saanut tämän viikon alkuun musiikillista huippuelämystä nimeltään DREDG!Kävin eilen lainaamassa paikalliskirjastosta mainitun bändin levyn Catch without arms (2005) ja täytyy silkalla realismilla sanoa, että todella KOVA levytys on kyseessä.
Bug eyes on täydellinen pop-progahtava, mutta räjähtävä hitti ja Sang Real on vielä siitäkin kultivoidumpi kipale. ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Jatkan monologiani uudempien brittiläisten progehtavien bändien viidakossa. Tänään ensikosketukset kahteen genren edustajaan: Anathema (A fine day to exit) ja Muse: (Black holes and revelations). Liverpool vs. mistäs se Muse olikaan?Heti ekalta kuulemalta tämä oli vähän kuin kypsät seniorit vs. liikaa yrittävät juniorit-asetelma. Eli peli Anathemalle varsin selvästi,
huvittaa vain, että tämä bändikö on kategorisoitu joksikin
"progressiiviseksi metalliksi". ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
Kolme kertaa belgialaisia trappistioluita (n. 8-9 %) - (Rochefort, kaksi erilaista Chimayta), nämä sopivat hitaaseen nautiskeluun ja nopeampaan humaltumiseen.Laitilan Kukko - pari tuoppia Turun ykköskulttuurikapakassa Apteekissa - ekologisesti propellivoimalla tuotettua ja tuhdihkoa lähiolutta
Karhu-kori - siedettävin bulkkikaljoista, ja kalliiksi se tulee aina hienostellakin
(Bubbling in the future: Holsten - maultaan jotenkin persoonallinen tölkkikalja)
zeitgeist kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
Tänään tapahtui se ihme, että sain lopulta kuunneltua Marillionin viimeisenkin eli Somewhere elsekin on nyt sitten tsekattu. Hitaana miehenä tuohon kului n. 8 kuukautta (toki Fish-eran levyt ennestään tuttuja) Päätin joskus ottaa kantaa polttavaan pulmaan, kumpi on huonompi palstan haukutuimmista, Radiation vai Somewhere else, mutta en pysty ratkomaan edes tätä. ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
Jaahas, jääpä nähtäväksi, jaksaisiko tästä Marillionista vielä innostua yhtä tulenpalavasti kuin vuonna 2007. Silloin yksityiselämäni sopivan huonossa asennossa olleet tähdet, nostalgiankaipuu ja vuosikausien ohimenneen materiaalin löytämisen ilo räjäyttivät tajunnan.Kyllä kai Marillioninkin voi tavallaan kuunnella loppuun. Yllätys itsellenikin on ollut, että nykyisin jaksan kuunnella eniten Holidays in Edenin ohella juuri parjattua Somewhere elseä, minusta se on kuin onkin jonkinsortin "grower". ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
Minäkin 2 vuoden takainen Marillion-nostalgia-intoilija nyt sitten yritin innostua tästä uusimmasta HITR:stä. Mutta ehkä lumous ja konteksti olivat jo tärkeiltä osin menetetyt.Juuri kuten Peehoo tuossa yllä ystävällisesti kertoi, niin mielestäni vain kakkoslevy oli melko siedettävä (n. 5:n kuuntelukerran jälkeen). Varaus on tässä vaiheessa melkoinen, koska Marillioniahan pitää aina legendan mukaan ennen arvostelua kuunnella vähintään 8 kertaa, jotta arvio olisi edes kunnolla subjektiivinen;).
Eli, ei lähelläkään Somewhere elsen yksittäisiä huippuhetkiä, puhumattakaan Marblesista tai Anorakista. ...Jatkuu »
zeitgeist kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
Sorry, sitten keksin sen omasta päästäni. Jotain kuitenkin tuossa ylempänä oli siitä, että kakkospuoli olisi ykköstä parempi. Ja tätä mieltä olen itsekin, ykkösosan keskiosan ensivaikutelma on ehkä laahaavinta Marillionia 90-luvun puolivälin jälkeen.
zeitgeist kirjoitti noin 15 vuotta sitten+/- saldo : 0
Hetkinen!Mikä on tämmöinen asia kuin Marillion: Less is more? Tipahdinko kuvioista parissa vuodessa?
Sue-läpyskästä löytyi arvostelija nimeltä Jarkko Tiusanen, joka ruotii tuota tuotosta tyyli(ttömyydel)lä joka tuo mieleen 80-luvun hillittömimmät ja kestomuodissa olleet Fisun aikaiset Marillion-teilaukset:
4p. ja: "Ammattimuusikoiden taidonnäyte on turvallista "my fart will go onia, jonka kauheus kulminoituu jokaisessa kappaleessa". "It's not your fault on se kaikkein mädäntynein ruumis". ...Jatkuu »