Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

http:// -häkkyrä -yäks

Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten (16 kommenttia)
Kahden pennin arvoinen huomio:
minkä takia kaikki nykyisetkin selaimet näyttävät osoitekentässä http://-etuliitteen, vaikka sitä ei tarvitse kirjoittaa - eikä ole muistaakseni tarvinnut kirjoittaa sitten Mosaic v1 lähtien. Voisi kuvitella, että jos ei tiedä häkkyrän todellista merkitystä, se voi vaikuttaa jopa pelottavalta! Se, että selaimesta voi käyttää myös ftp-yhteyttä, ei ole IMHO tarpeeksi hyvä syy yhteysprotokollan näyttämiseen html-muodossa asiakasohjelmassa..

+/- saldo : 0 |

    Aranwe kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Entäs se, että käyttäjä tietää onko yhteys http vai https, vaiko peräti ftp?

    Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    No tuota ftp-asiaahan puntaroin viimeisessä virkkeessä.. https-hommeli näkyy munalukkojen ja muiden symboolien avulla jo nyt käyttäjäystävällisesti. Samoin voisi olla ftp:n kanssa, jolloin http-häkkyrä voitaisiin laittaa piiloon kaikilta muilta paitsi tehokäyttäjiltä, jotka kaivavat sen esiin selaimen asetuksia rukkaamalla.

    Mistä Tikusta Asiaa -palkinnon sai noutaa?


    Voffe kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Eiköhän tuohon liity myös sellainen käytännön ongelma, mihin törmää helposti ns. aloittelijoiden suosimilla sivustoilla (tai näiden kotisivuilla), että linkki ilman tuota protokollamäärittelyä ei johda oikeaan paikkaan. Luvattoman usein näkee foorumeilla linkkejä, jotka johtavat esim. osoitteeseen http://www.fooru.mi/www.intter.wep/, vaikka yritys on tehdä linkki johtamaan osoitteeseen www.intter.wep.

    Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Itse ajattelen (tai koen) että tuossa näkyy loppukäyttäjälle jotain, minkä pitäisi pysyä käyttöliittymä takana tai ainakin käyttöliittymän pitäisi pystyä esittämään asia jotenkin helpommin. Eli tuossa suhteessa foorumeille kirjoittajat yms. olisivat oma ongelmaryhmänsä. Ota huomioon, että painomediassakin http-tieto jätetään nykyisin yleensä pois.

    Hezzu kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    http ei oo aiheuttanu mitään tuntemuksia, mutta kun on sitten näitä osotteita, joisa ei alusa oo sitä www:tä ja kun tuntuu olevan monasti tapana jättää se www mainitsematta, vaikka se osotteeseen kuuluiskin, niin sitten on joskus mietityttäny että kuuluko se nyt tuohon vai ei....

    Voffe kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Joka tapauksessa omasta mielestäni tuo protokollan kertominen defaulttina on ihan jees homma, ja veikkaisin että kaikki weppikäyttäjät ovat siihen tottuneet, tai jos eivät, niin sitten on kyllä tajunnassa vikaa, kun se kerran sinne joka kerta tulee vaikkei moista itse kirjoittaisi.
    Ja jos kaikki "turha" tieto otetaan defaulttina pois, niin käy samalla tavalla kuin Windows-pelleilyssä, jossa oletuksena piilotetaan tiedoston pääte, jolloin Antti Amatööri kliksuttelee niitä viiruslinkkejä, koska sähköpostissa sanottiin että se on hassunhauska videopätkä ja softa ei kerro, että sen pääte on jotain ihan muuta kuin videopätkälle olisi soveliasta. Tai vaikka kertoisikin, niin eipä Antti siitä mitään ymmärrä, kun ei ole koskaan noihin päätteisiin perehtynyt.

    Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    No sitten joku asiantunteva taho voisi hieman valottaa tätä veret seisauttavaa seikkaa, että oikea osoite löytyy myös ilman Hezzun mainitsemaa www-etuliitettä, ellei sitten ole määritelty alidomainia: eli onko tuo selaimen, protokollan tai joku nimipalvelemien feature tai ominaisuus.

    Hezzu kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tiesin että löytyy myös ilman www:tä, mutta kyllä se rassaa ku ei voi tietää että kuuluuko se siihen oikeesti vai ei :D

    Jake kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    No tuon www-alun tai sen puuttumisen kohdalla ei ole mitenkään itsestäänselvyys että sama palvelu löytyisi molemmista osoitteista (esim. www.palasokeri.com ja palasokeri.com osoitteet voivat osoittaa aivan eri paikkaan). Itseasiassa äsken tuli mieleen tarkistaa että mitähän palasokeri.com osoitteeseen oli konfattu ja tein sinne redirectin www.palasokeri.com:iin. Isoimmissa palveluissa tämä homma on tietysti hoidettu niin että tuollaiset redirectit ym. on viritelty, mutta kyllä noita palveluita vielä löytyy, missä osoite ilman www. -alkua ei johda mihinkään.

    Jimi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Http:n puute aiheuttaisi ongelmia mm. kopioitaessa osoitetta tuosta kentästä. Linkin parametriksi sijoitettuna href="http://www.yle.fi" tarkoittaisi linkkiä YLE:n sivuille, mutta href="www.yle.fi" olisi suhteellinen URL ja oikein toimiva selain yrittäisi avata www.yle.fi -nimistä tiedostoa samasta hakemistosta, missä linkin sisältänyt dokumentti sijaitsee.

    Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Jimin pointti on erittäin hyvä.. ellei peräti kiistaton.. :)

    Mutta onko tuo www-juttu muka joku domaintason redirect ainostaaan. Kokeilin läpi kymmenisen masterboimaani saittia (kolmella eli palveluntarjoajalla) ja kaikille oli yhdentekevää oliko www edessä tahi ei. Ja minä en ole tehnyt mitään virityksiä itse, kun .htaccess:kin rukkaaminen hirvittää.

    Jake kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    www. alussa on siis hostname, yhtä hyvin se voisi olla vaikka haistakaapaska.palasokeri.com. Jos kukaan ei ole virittänyt virtualhostia nimelle www, ei tuosta osoitteesta mitään löydykään.

    Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    No nyt selvis.. domainpakettien myyjät näköjään sitten virittävät oletusarvoisesti virtuaalihostin www:lle..

    haistakaapaska.palasokeri.com - miksei toi toimi.. :P

    Voffe kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Doc.B.D kirjoitti 8/1/2004 klo 20:25: Jimin pointti on erittäin hyvä.. ellei peräti kiistaton.. :)

    Minä luulin jo ainakin yrittäneeni sanoa täsmälleen saman tuolla aikaisemmin, mutta nähtäväsi sanoin jotain muuta.

    Jimi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Voffe kirjoitti 9/1/2004 klo 02:50: Minä luulin jo ainakin yrittäneeni sanoa täsmälleen saman tuolla aikaisemmin, mutta nähtäväsi sanoin jotain muuta.


    Kun tuon lukee tarkemmin, niin kyllähän sinä saman pointin esitit eri sanakääntein.

    Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Saatte minun puolesta molemmat banaanin.